Utorak, JANUAR 26, 2021
   
Text Size

KOFEIZAM

KOFEIZAM

Prema kineskoj medicini, smatra se da je kafa gorak, jak i topao lekovit proizvod, za izbacivanje tečnosti. Proizvodi koji izbacuju tečnosti su, uglavnom, diaforetici. Ovi lekovi transformišu bubrežni Jing u Či, koji se zatim oslobađa, šalje nagore i izlučuje iz organizma. Prolazeći kroz različite energetske slojeve organizma, Či zapljuskuje organe i čovek oseća priliv energije. Osim toga, uzlazni tok Jang Či doprinosi opštem kruženju Či u organizmu, oslobađajući zadržanu Či energiju i aktivirajući krv i druge tečnosti.

Osobe, koje proizvode nedovoljno Či energije zbog nepravilnog režima ishrane, ili je preterano troše zbog povećane aktivnosti, ili je ne mogu sakupiti zbog poremećenog sna, ili osobe koje pate od loše cirkulacije Či energije, dobijaće dopunsku dozu Či energije i samim tim osećati priliv snage prilikom konzumiranja kafe. Ipak, kafa ima tendenciju da zagreva želudac, jer je kafa po svojoj prirodi – energetska topla namirnica. To dovodi do pojave tečne tople stolice, koju prati gubitak Či energije slezine. Kafa je takođe diuretik, pošto uključuje pluća u proces transporta tečnosti u donji deo tela, prema žučnoj kesi. Sa svakim mokrenjem dolazi do gubitka Či energije, i samim tim toplote, jer je ČiJang, pa prema tome - toplota. Na taj način, mokrenje slabi Jang bubrega, dok kafa slabi Jing bubrega.

Samim tim, kafa ima opuštajući efekat na srednje i donje žarište. Dolazi do potrošnje Či slezine, a takođe Jina i Janga bubrega. Redovno konzumirati kafu – znači trošiti ušteđevinu glavnog fonda. Takva politika će u daljoj perspektivi dovesti do bankrota. Kada transformišemo i oslobodimo Či, dobijamo snagu za trzaj, a istovremeno suviše rasipnički trošimo nagomilanu energiju.

Kada se kafa pojavila u Evropi, postojali su pokušaji da se zabrani njena upotreba zbog toga što kafa predstavlja jak i ne baš neškodljiv preparat. Mada kafa ima i pozitivan efekat u nekim slučajevima, ne treba je svakodnevno konzumirati. Smatram, da se desilo da se kafa pojavila prvi put u naše vreme na Zapadu, bila bi na meti zakona o kontrolisanom prometu materija koje imaju stimulativno dejstvo. Malo je verovatno da bi to moglo da se desi danas: jer vlada SAD ne može da zabrani ni pušenje, bez obzira što je dokazana njegova veza s malignim oboljenjima. Ako i prihvatimo mogućnost da kafu treba uzimati jednom dnevno, kada je to zaista potrebno, smatram da osoba koja teži zdravoj ishrani ne treba da je konzumira. To je jedna od namirnica koju nedvosmisleno zabranjujem svojim pacijentima.

Žene posebno treba da se odreknu kafe. Kafa u telu čoveka izaziva snažan uzlazni dotok koji, kako se smatra, šteti čon meju. Čon mej je energetski kanal koji prolazi kod telo čoveka i povezuje bubrege sa srcem. Čon mej snabdeva srce bubrežnim Jangom, koji se tako transformiše u svesti ili šen min. Osim toga, po tom kanalu se Jing bubrega pomera „nagore“, gde se hrani i održava „najveću“ aktivnost – svest i osećanja. Kafa oštećuje kanal između „gornjeg“ i „donjeg“ dela, između srca i bubrega, troši Jin, krv i telesne tečnosti, što dovodi do prepunjavanja grudi i karlice kod žene. Rezultat poremećaja te veze, zbog prekomernog konzumiranja kafe, je poremećaj rada dojki i reproduktivnih organa kod žena. Sa tim štetnim uticajem kafe, lekari se susreću svakodnevno.

„Kofeinizam“ – neumereno konzumiranje kafe i čaja – proglašen je krajem XX veka lekarskom dijagnozom u američkoj medicinskoj literaturi. U toku poslednjih sto godina, konzumiranje kafe je postalo norma u našem društvu, koje je zaboravilo na posledice ove navike. U proseku, Amerikanci troše kofein u količini koja odgovara tri šolje kafe na dan, uključujući i samu kafu, bezalkoholne napitke i tablete – stimulatore. Pošto neki ljudi uopšte ne upotrebljavaju kofein, to znači da ga ostali uzimaju u količini koja je mnogo veća od prosečne cifre. Oko deset procenata stranovništva potroši tokom dana do osamnaest i više šoljica kafe. Mnoge osobe, kojima bi kineski lekari postavili dijagonozu nedostatka Či a obični lekari – hroničnog rastrojstva, povezanog sa stresom, ustvari boluju od kofeinizma.

U daljem teksu je dat spisak simptoma hroničnog kofeinizma, pri čemu oni odgovaraju simptomima insuficijencije krvi i Či energije. Obratite pažnju na to da kafa sadrži razdražujuće organske kiseline, koje takođe pogoršavaju varenje. Probavni  simptomi hroničnog konzumiranja kafe su: kiselost, dispepsija, podrigivanje na gorko i kiselo, meteorizam, zatvor. Varenje je osnovni izvor Či u organizmu, a ta razdražljivost još više slabi proizvodnju Či energije. Ako u sebi oktrijete ove simptome, a pri tom redovno unosite kofein, pokušajte da ga se potpuno odreknete i onda proverite da li će ti simptomi nestati.

 

Simptomi kofeinizma:

Simptomi koji podsećaju na nedostatak ČI:

§         fizički umor

§         mišićna slabost

§         psihička iscrpljenost

§         slabo raspoloženje

§         apatičan, bezizražajan izgled lica

§         loše varenje

§          problemi sa disanjem

 

Tabela 10.

Kofeinizam i hronično rastrojstvo

 

Neki simptomi kofeinizma

Neki simptomi hroničnog rastrojstva

nemir

strah

drhtavica

drhtavica

nesanica

nesanica

razdražljivost

razdražljivost

histerija

nervoza

učestalo lupanje srca

učestalo lupanje srca

psihičko rastrojstvo

problemi sa koncentracijom misli

mišićna slabost

slabost motoričke funkcije

003_tiens_tianshi_srbija.gif

NOVA ISKUSTVA KORISNIKA

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8

MUDROSTI DALEKOG ISTOKA

 • Bar sedam puta proveri pre nego što počneš da sumnjaš u nekoga.
 • Preterana iskrenost se često graniči sa glupošću.
 • Bogatstvo će biti uvek prisutno u kuću punoj smeha.
 • Čak i majmuni mogu da padnu sa drveta.
 • Hladan čaj i pirinač se mogu podneti; ono što se ne može podneti su hladan pogled i grube reči.
 • Ako žena nešto želi, popet će se na planinu da to i dobije.
 • Zemlja se uvek stvrdne posle kiše.
 • Najdublje reke teku tiho.