Utorak, JANUAR 26, 2021
   
Text Size

GIHT I OSTEOPOROZA

GIHT

Giht je vrsta artritisa koja nastaje nagomilavanjem mokraćne kiseline u organizmu. Soli mokraćne kiseline mogu da se nagomilavaju u zglobovima,  obično na palčevima stopala i da izazovu jake bolove i upalu. Mokraćna kiselina je produkt razlaganja materija koje spadaju u purine. Sveže voće i povrće pomaže da se suprotstavimo uticaju mokraćne kiseline na organizam. Naročito je korisna višnja, neutralizaciju mokraćne kiseline i smanjenje upale zglobova.

Giht je oboljenje koje je u vezi sa poremećajem purinske razmene i nagomilavanjem viška produkata metabolizma belančevina u organizmu (purina – deo nukleinskih kiselina) – mokraćne kiseline. Kod povećanog nivoa mokraćne kiseline u organizmu, njen sadržaj u zglobnoj tečnosti se takođe povećava i kada dostigne određenu koncentraciju dolazi do ispadanja kristala njenih soli.

Artritis usled gihta pripada grupi distrofičkih, neinfektivnih artritisa. Muškarci češće oboljevaju od gihta.      Kliničko oboljenje se manifestuje napadima akutnih bolova koji najčešće nastaju u zglobovima palca na stopalima, pri tom    se povećava temperatura, zglob otiče, koža iznad njega crveni, postaje zategnuta, sjajna.

Dužina trajanja prvih napada traje obično 3-4 dana. Kasnije se akutni napadi periodično ponavljaju.

Nastanku gihta doprinose preterana težina, masna hrana, konzumiranje suvih vina i piva. Akutni napad izaziva konzumiranje u većim količinama namirnica koje sadrže mnogo purinskih baza, alkohola, virusne infekcije, stresovi, povrede, lekovi koji dovode do razvoja hiperurikemije (povećan sadržaj mokraćne kiseline u krvi).

Pored primarnog gihta (samostalno oboljenje) postoji i sekundarni giht  koji nastaje kao rezultat različitih oboljenja (psorijaza, mijeloleukoza, hronična bubrežna insuficijencija).

Kod laboratorijskog ispitivanja nivo mokraćne kiseline (hiperurikemija) u krvi znatno se povećava (kod muškaraca preko 460 mM/l, kod žena – 330 mM/l). Ipak, karakterističan znak gihta je smanjeno izlučivanje hormona 17-KS preko mokraće, što se primećuje ne samo u vreme napada već i u periodu između napada.

Obrok sa visokim sadržajem šećera doprinosi nastanku gihta jer povećava nivo insulina koji sprečava izlučivanje mokraćne kiseline iz organizma. Fruktoza u nekom voću (lubenica, višnja, nar i dr.) povećava proizvodnju mokraćne kiseline koja doprinosi razvoju gihta. Upotreba veštačkih zaslađivača (aspartam, saharin) ne povećava rizik od bolesti. Alkohol pripada namirnicama koje najviše doprinose nastanku gihta. Crveno meso, džigerica, bubrezi, mekušci, krabe, mahunarke, grašak, sadrže mnogo purina od kojih se u organizmu obrazuje mokraćna kiselina.Vitamin A, nikotinska kiselina (veće, nekontrolisane doze) mogu da izazovu napad gihta.

Namirnice koje bi trebalo da izbegavaju oni koji pate od gihta!Ako bolujete od gihta treba da izbegavate namirnice sa visokim sadržajem purina. To su meso, morski plodovi, pasulj, grašak, sočivo i namirnice kao što su jetra i bubrezi.

 

OSNOVNI PROGRAM BIOKOREKCIJE kod gihta pomoću bioloških preparata i aparata „Tjanši“:

Ishrana: laminarija, kupus, tikvice, plavi patlidžan, bundeva, beli luk, celer, pasulj, kajsija, narandža, višnja, lubenica, grožđe, limun, jabuka, šljiva, crna ribizla, orah.

Prva faza – borba sa upalom i izlučivanje mokraćne kiseline iz organizma preko bubrega.

 1. 1. „ANTILIPIDNI ČAJ“: ujutru, sat vremena pre jela, preliti 1 kesicu čaja sa 500 ml  ključale vode i ostaviti da odstoji 15 minuta, piti u manjim gutljajima tokom prve polovine dana. Ponovo preliti tu istu kesicu čaja i popiti u drugoj polovini dana.
 2. 2. «KORDICEPS»: po 2 kapsule ujutru, sat i po posle jela, piti sa 250 ml čaja 7 dana, zatim po  3 kapsule – 10 dana i 14 dana po 4 kapsule.
 3. 3. «HITOZAN»: po 2 kapsule uveče, 30 minuta pre jela, piti sa najmanje 250 ml čaja 7 dana, zatim po 3 kapsule – 10 dana i 14 dana po 4 kapsule. Deci preko 12 godina se doza duplo smanjuje.
 4. 4. «SAN GAO»: uzimati po 2 kapsule 2 puta na dan pre jela, piti s čajem.

Predviđena doza za kuru – 1 mesec.

Druga faza obnavljanje mikrocirkulacije, korekcija metabolizma u tkivima kostiju i hrskavice.

 1. 5. «BIOKALCIJUM»: 1/2 kesice praha razmutiti u 250 ml čaja od šipka (20 plodova ostaviti da odstoji u termosu 12 sati u 1 litri vode), uzimati ujutru, 30 minuta pre doručka, piti u manjim gutljajima.
 2. 6. „SPIRULINA“: 4 tablete, 30 minuta pre večere, popiti sa čajem od šipka.
 3. 7. „BIOCINK“: po 2 kapsule uveče, sat i po posle večere, popiti sa 250 ml vode.

Predviđena doza za kuru – 1 mesec.

Treća faza čišćenje krvnih sudova, poboljšanje metabolizma.

 1. 8. „ANTILIPIDNI ČAJ“: ujutru, sat vremena pre jela, preliti 1 kesicu čaja sa 500 ml ključale vode i ostaviti da odstoji 15 minuta, piti u manjim gutljajima tokom dana.
 2. 9. „HOLIKAN“: po 2 kapsule ujutru, 30 minuta pre doručka, piti s čajem.
 3. 10. „ULJE OD JEGULJE“: uzimati po 2 kapsule 2 puta na dan pre jela, piti s čajem.
 4. 11. „SPIRULINA“: 4 tablete, 30 minuta pre večere, popiti sa čajem od šipka (nastavak druge faze).

Predviđena doza za kuru – 1 mesec.

Trajanje osnovnog programa korekcije – 3 meseca.

Tokom godine se sprovode najmanje 2- 3 kure.

OSTEOPOROZA

 

Osteoporoza nastaje onda kada se koštano tkivo brže resorbuje nego što se formira; kosti postaju nedovoljno jake, povećava se rizik od preloma, naročito kičme i kuka. Osteoporoza se češće javlja kod žena nego kod muškaraca i često je u vezi sa smanjenjem nivoa estrogena (ženskih polnih hormona) posle menopauze. Iako je osteoporoza znak prirodnog procesa starenja, u toku života se može uraditi mnogo toga za usporavanje njenog napredovanja.Gubitak mineralnih supstanci koštanog tkiva kod osteoporoze dovodi do tanjenja i smanjenja jačine kostiju. Ta oštećena kost je krtija od zdrave.

Sprečavanje osteoporoze

Nikad nije kasno početi sa prevencijom osteoporoze. Što su vaše kosti tvrđe u mladosti, postoje veće šanse da ostanu zdrave i u starijem uzrastu. Veoma važnu ulogu ima ishrana. Mnoge namirnice zaista mogu da ubrzaju resorpciju koštanog tkiva, dok druge snabdevaju organizam materijama koje su od značaja zdravih kostiju.

Šećer, kafa, crveno meso, gazirani napici mogu da ubrzaju gubitak kalcijuma iz kostiju. Pušenje takođe povećava rizik za nastanak osteoporoze.

Namirnice koje su bogate materijama neophodnim za formiranje kostiju – kalcijumom i magnezijumom – podrazumevaju zeleno lisnato povrće, sardine, skušu, morske plodove i seme susama. Važan uslov za očuvanje zdravih kostiju su fizičke vežbe. Istraživanja su pokazala da vežbe za jačanje snage sa lakim opterećenjem smanjuju gubitak koštanog tkiva i mogu čak da povećaju mineralni sadržaj kostiju. Šetnja 20-30 minuta svakodnevno pomaže jačanju kostiju. Druge dobre vežbe su vežbe disanja i brzo hodanje.

Osteoporoza je sistemsko oboljenje skeleta koje karakteriše smanjenje koštane mase i poremećaj.

Ipak u brojnim slučajevima pod uticajem raznih faktora dolazi do bržeg razvoja tog stanja i komplikacija koje su u vezi sa prelomom kostiju.

Svake godine se dogodi na hiljade preloma kostiju zbog osteoporoze ili tanjenja kostiju. To je veoma rasprostranjeno oboljenje kostiju koje je u vezi sa metabolizmom i u našoj zemlji pogađa prvenstveno žene srednjih i starijih godina. Ovo oboljenje zaziva takve simptome kao što su jaki bolovi u leđima, prelomi kostiju (naročito kuka i rebara) pri minimalnim povredama, kao i deformacija pršljenova.Naročito su katastrofalne posledice preloma kuka, koji dovodi do smrtnosti čak 20% obolelih u toku prve godine posle preloma.

Uopšteno, prelomi kuka zbog osteoporoze zajedno sa ishemijskom bolešću srca i rakom dojke su najčešći uzroci prevremene smrti žena.Tokom života naše kosti se stalno menjaju: uništava se i odstranjuje stara koštana materija i obrazuje se nova. U srednjim i starijim godinama, naročito posle znatno smanjene proizvodnje polnih hormona, procesi uništavanja počinju da prevladavaju nad procesima regeneracije.Kosti postaju tanje, sadrže manje mineralnih materija koje im daju otpornost i čvrstoću (kalcijum, magnezijum i fosfat) i lakše se lome. Ali, nedostatak reproduktivnih hormona nije jedini uzrok tanjenja kostiju.

Redovno uzimanje steroidnih preparata, višak tiroksina koji proizvodi štitna žlezda ili onog koji dospeva u organizam u vidu lekova, preterana upotreba vitamina D – sve to takođe može da dovede do ubrzanog razvoja osteoporoze.

Osim toga, postoje i nasledne predispozicije za pojavu osteoporoze koje se manifestuju u starijim godinama.

Nedostatak kalcijuma, naročito kod žena preko 35 godina može da doprinese razvoju osteoporoze, mada je kod nekih pacijenata veći problem poremećaj sposobnosti normalnog usvajanja a ne nedostatak kalcijuma u dnevnom obroku.

U mlađem uzrastu reproduktivni hormoni (naročito kod žena) stimulišu apsorbovanje kalcijuma u tankom crevu i samim tim jačaju kosti.

Kalcijum aktivno deluje zajedno sa magnezijumom. On je neophodan za aktiviranje biohemijskih reakcija prilikom formiranja nove kosti. Nedostatak mangana, druge mineralne supstance važne za obrazovanje koštanog tkiva, može da dovede do slabljenja i tanjenja kostiju.

Folna kiselina je neophodna za pravilno formiranje vlaknastog skeleta (od kolagena) na kom se nagomilavaju mineralne soli. Bez čvrstog skeleta kost će biti deformisana i nedovoljno jaka.

Nedostatak vitamina B12 može da dovede do poremećaja rada ćelija koje grade kosti (osteoblasti). Ako te ćelije ne mogu normalno da rade, a u to vreme ćelije koje uništavaju kost (osteoklasti) nastavljaju svoj posao, kost se sve više tanji.

Vaš organizam treba da sadrži veliku količinu vitamina D da bi mogao efikasno da apsorbuje kalcijum u crevima.

Kod nedostatka vitamina K, organizam gubi više kalcijuma preko mokraće i tako može da dođe do nedostatka kalcijuma. Zato je veći rizik od preloma kostiju (naročito bedrenih).

Pošto crevne bakterije obično sintetizuju dovoljnu količinu vitamina K, njegov deficit se sreće onda kada dugotrajne ili česte terapije antibioticima unište korisne bakterije debelog creva.

S obzirom da lako može doći do predoziranja vitaminom K, bolje je da se potrudite da obnovite svoju crevnu floru. To se može postići svakodnevnim konzumiranjem jogurta, acidofilina. Ako vam štete mlečni proizvodi jer ne podnosite laktozu, treba da uzimate kapsule koje sadrže bakterije – «DIGEST».

Cink jača dejstvo vitamina D, doprinosi boljem usvajanju kalcijuma i njegovom iskorišćavanju u formiranju nove kosti. Deficit cinka dovodi do slabljenja i krtosti kostiju. Pošto se kod starijih ljudi često primećuje deficit cinka i pošto je ova uzrasna kategorija najviše podložna osteoporozi, preparati sa cinkom mogu da budu od velike koristi.

Ako je u obroku suviše fosfora zbog preteranog konzumiranja belančevina životinjskog porekla ili gaziranih osvežavajućih napitaka, smanjiće se sposobnost usvajanja kalcijuma i povećati njegov gubitak preko mokraće. Idealan odnos potrošnje kalcijuma i fosfora je 1:1, tj. 1mg kalcijuma na 1mg fosfora.

Neki ljudi troše više fosfora nego kalcijuma, što je naročito loše u slučajevima kada je velika verovatnoća za nastanak osteoporoze.

Faktori rizika ranog nastanka osteoporoze ili napredovanje već postojeće su:

√    rana menopauza, kasno dobijena menstruacija, amenoreja, sterilitet

√ prateće bolesti: endokrina oboljenja (hipertireoza, hipotireoza, dijabetes), Parkinsonova bolest, insult, hemolitička anemija, ankilozni spondiloartritis i dr.

√ uzimanje lekova: hormona štitne žlezde, glukokortikoida, heparina (velike doze), antibiotika (derivata tetraciklina), dijuretika (furosemida), antacita koji sadrže aluminijum, hemoterapija i dr.

√ hirurške operacije: odstranjivanje želuca, odstranjivanje jajnika.

 

OSNOVNI PROGRAM BIOKOREKCIJE kod osteoporoze pomoću bioloških preparata „Tjanši“:

Ishrana: kajsija, sojino brašno, šargarepa, kruška, jabuka, laminarija, celer, limun.

Prva faza – korigovanje metabolizma u koštanom i tkivu hrskavice, obezbeđenje pozitivne ravnoteže kalcijuma.

 1. 1. „BIOKALCIJUM“: 1/2 kesice sa 200 ml prečišćene vode, ujutru, 30 minuta pre doručka.
 2. 2. «BIOCINK»: sadržaj 4 KAPS.CINKA sipati u čašu i popiti sa 1/2 -1 čašom mlake vode pre ručka.
 3. 3. «SPIRULINA»: 4 kapsule 30 minuta pre večere popiti sa čajem od šipka.
 4. 4. «KANLI»: Način primene: uzimati po 1 kaps. 2 puta na dan, popiti kapsulu sa 0.5-1 čašom mlake vode.
 5. 5. «DVOJNA CELULOZA»: 2 tabl. preliti čašom  tople vode, posle 10’ popiti pre spavanja.

Predviđena doza za kuru – 1 mesec.

Druga faza – stimulacija aktivnosti osteoblasta i slabljenje aktivnosti osteoklasta.

 1. 6. «HITOZAN»: po 2 kapsule 30 minuta pre doručka, popiti sa 250 ml vode.
 2. 7. „HOLIKAN“: po 1 kapsula preko dana, 30 minuta pre ručka, popiti s vodom.
 3. 8. „SPIRULINA“ (nastavak prve faze): po 3 kaps., 30 minuta pre večere, popiti s vodom.
 4. 9. „ULJE OD ŽUTOG NOĆURKA“: po 2 kaps. 2 puta na dan s jelom, popiti sa 0,5-1 čašom mlake vode.
 5. 10. „DIGEST“: po 3 tablete 2 puta na dan, ujutru i u vreme ručka za vreme jela, popiti s vodom.
 6. 11. „BIOCINK“: po 2 kapsule dva puta na dan (ujutru i uveče) sat – sat i po posle jela, piti sa 250 ml čaja 7 dana, zatim po 3 kapsule – 10 dana i 14 dana po 4 kapsule.
 7. 12. „DVOJNA CELULOZA“: 2 tablete preliti toplom vodom, da odstoji 10’promešati i popiti.

Predviđena doza za kuru – 50 dana.

Trajanje programa kure – 2 meseca i 20 dana.

Tokom godine se sprovode najmanje 2 kure.

 

 

006_tiens_tianshi_srbija.gif

NOVA ISKUSTVA KORISNIKA

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8

MUDROSTI DALEKOG ISTOKA

 • Žaba u bunaru ne zna za veličinu neba.
 • Dugačko putovanje uvek započinje prvim kratkim korakom.
 • Čak i da nam zatreba samo jednom u životu, mač treba uvek nositi.
 • Lepi cvetovi ne daju uvek dobro voće.
 • Tugu treba ostaviti kod kuće, kao pocepanu haljinu.
 • Niko se nikada nije sapleo ležeći u krevetu.
 • Jedna ljubazna reč može da te greje tokom tri meseca zime.
 • Budalama i ludacima se uvek skloni sa puta.