Sreda, FEBRUAR 24, 2021
   
Text Size

ZDRAVLJE MAJKE I DETETA

ISHRANA DECE

U kineskoj medicini poseban značaj se pridaje ishrani dece i bolestima: Pluća, slezine i jetre, zato što kod dece često dolazi do oboljenja gornjih disajnih puteva.

Kod male dece često dolazi do kolitisa, povraćanja, proliva, zatvora i bolova u želucu. U kineskoj medicini se zna da postoji bliska veza između slezine ili varenja i pluća. Mnoge bolesti gornjih disajnih puteva nastaju pod uticajem nepravilnog varenja hrane.

Što se tiče jetre, ona se u kineskoj medicini vezuje za spazam, emocionalna rastrojstva i osećanje ljutnje.

Ukoliko odrasli shvate uticaj ishrane i značaj slezine u procesima bolesti i ozdravljenja, utoliko će deca pre da ozdrave.

Kod dece oko pet-šest godina varenje je slabo, što objašnjava pojavu kolitisa, otitisa, kašalj, tonzilitis, alergije kao i astme i ekcema. Kineski lekari smatraju da su slezina i želudac kod male dece po prirodi slabi i nezreli, zbog čega se javljaju problemi probavne prirode. Uporedjuje se varenja sa destilacijom alkohola. Želudac je posuda za destilaciju: Hrana fermentira kada dospe u želudac. Tu posudu odozdo greje „peć slezina”, koja proizvodi toplotu iz hrane i odvaja željenu supstancu. Tako i vatra ispod posude za destilaciju izdvaja alkohol iz džibre.

Sluz, kao zgusnuta vlažnost nastaje zbog nepotpunog varenja. Kako je slezina odgovorna za varenje, smatra se da slezina proizvodi sluz koja teži da iz svog izvora pređe u pluća. Sluz usporava protok Či energije u plućima, što dovodi do dečijih bolesti disajnog trakta: Začepljen nos ili „curenje“ iz nosa, kijanje, prehlada, kašalj, alergije i čak asmatično teško disanje i ekcemi.

Druga grupa dečjih bolesti nastaje – zbog lošeg varenja. Prema KTM, sluz je produkt lošeg varenja, što znači da koren dečjih bolesti leži u nepravilnoj ishrani i probavnoj funkciji.

U KTM postoji izreka: „Sve dečje bolesti imaju jedan izvor – loše varenje“.

Loše varenje kod dece u uzrastu do pet-šest godina može u organizmu da izazove preteranu vlažnost i sluz i nepravilan tok Či energije i upale.

Energija Či štiti organizam od različitih patogenih faktora iz spoljne sredine. U KTM, razne štetne bakterije, virusi i gljivice se nazivaju „spoljnim zlom“. Ako slezina i želudac obezbeđuju dobro varenje, onda Či energija u dovoljnoj količini može da zaštiti telo od prodiranja spoljnih patogenih i štetnih faktora. Ako Či energije nema dovoljno, organizam deteta ostaje bez potrebne zaštite i podložniji je uticaju spoljnih patogenih faktora.

Postoje tri uzročne zavisnosti dečjih bolesti od stanja organa za varenje.

 1. Varenje ima jako važnu ulogu za zdravlje i sasvim je jasna važna uloga ishrane, kako za preventivu tako i za lečenje bolesti.
 2. Lečenje većine dečjih bolesti je direktno povezano sa regulisanjem varenja hrane.
 3. Slezina i želudac sazrevaju oko šeste godine, kada većina dečjih bolesti ima svojstva samoograničenja što znači da je dečji organizam podešen za „prerastanje“ svojih bolesti. Postoje brojni recepti za opšte jačanje zdravlja male dece, koje kineski lekari koriste dve hiljade godina: Te formule sadrže biološki preparati koji jačaju slezinu, harmonizuju želudac, otklanjaju vlažnost, transformišu sluz i isteruju patološku toplotu iz želuca i creva.
004_tiens_tianshi_srbija.gif

NOVA ISKUSTVA KORISNIKA

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8

MUDROSTI DALEKOG ISTOKA

 • Uradi sve šta možeš, a ostatak prepusti sudbini
 • Ako je problem rešiv - netreba da se brinemo. Ako je ne rešiv - opet ne treba da se brinemo zbog njega.
 • Kada dobro razmislite, odlučite da delujete. Kada počnete da delujete, prestanite da mislite....
 • Ne zadržavaj ono što odlazi i ne teraj ono što dolazi.
 • Ići brzo znači ići sporo bez prekidanja.
 • Bolje je biti neprijatelj dobroj osobi, nego prijatelj lošoj osobi.
 • Odnos muža i žena treba da je kao odnos ruku i očiju: kada ruke bole, oči plaču; a kada oči plaču, ruke brišu suze.