Četvrtak, AVGUST 06, 2020
   
Text Size

ISHRANA ODOJČADI - PODRŠKA U LAKTACIONOM PERIODU

ishrana dece

Majčino mleko je jedina kvalitetna hrana za odojčad. Razne zamene za majčino mleko su manje-više uspešni surogati. Bez obzira na to što je majčino mleko najbolja hrana za odojčad, čak i deca koja se njime hrane imaju grčeve. Odgovor leži u prekomernoj ishrani, čak i ako je jako dobra. I kad se hrane majčinim mlekom, odojčad boluju od kolitisa, kašlja, ušobolje i dr. Grčevi kod dece se u KTM-u razmatraju kao patogeno stanje sistema za varenje. Uzrok je zadržavanje hrane. Slezina ne može da se izbori sa nagomilanom hranom u želucu i crevima.

U toku poslednjih više desetina godina, ishrana deteta „čim zatraži“ je postala normalna. Svaki put kada dete svojom vriskom izražava želju za jelom, majka se trudi da ga hranom smiri. Ishranom „čim zatraži“ dolazi do prejedanja. Dete ne može da se izbori sa unetom hranom, čak se i majčino mleko zadržava, dolazi do poremećaja varenja, pa se dete ne oseća prijatno.

U istočnoj medicini ishrana po principu „čim zatraži“ je sinonim za „neurednu ishranu“, a ne sistematska ishrana i smatra se glavnim uzrokom nastanka grčeva.

Istočnjački lekari taj uzrok odredjuju po mirisu podrigivanja, povraćanja ili stolice kod deteta. Veoma je važno da se prekine sa nepravilnom ishranom po principu „čim zatraži“ i da se pređe na ishranu prema rasporedu. Ishrana po rasporedu u Kini se zove, „redovna ishrana”. Kada dete vikom traži hranu, to radi instiktivno, što može i da ga obmane. Roditelji su odgovorni za decu i treba da znaju kada ih treba nahraniti. Kod dece može da dođe do želje da „prezalogaje“ iz dosade ili od žeđi – kako se to događa i kod odraslih.

Bez obzira na to što svaka beba ima individualnu potrebu za hranom, zasnovanu na mogućnostima njenog metabolizma, okvirni raspored može da se smatra prihvatljivim za većinu dece. Određivanje rasporeda će pomoći da se spreči razvijanje navike hranjenja po principu „čim zatraži“.

Ishrana po principu „čim zatraži“ je jedan od glavnih uzroka dečjih bolesti na Zapadu. Povratak na ishranu po rasporedu znatno će smanjiti broj takvih stanja kod odojčadi kao što su grčevi, ušobolja, kašalj i prehlada. Otklanjanje uzroka koji dovode do zastoja hrane u dečjem uzrastu pomoći će da se poboljša kvalitet života deteta.

Ako posle porođaja žena primeti da nema dovoljno mleka, treba da u svoju dijetu doda papaju i da redovno uzima kikiriki i semenke crnog susama. Kineski lekari smatraju da sve ove namirnice doprinose većoj proizvodnji mleka.

PROGRAM PODRŠKE majkama u laktacionom periodu posle porođaja pomoću bioloških preparata „Tjanši“:

 1. „BIOKALCIJUM ZA DECU“: 1/2 kesice sa 200 ml prečišćene vode ujutru, 30 min pre doručka.
 2. BIOCINK“: dve kapsule rastvoriti ili popiti sa 1/2 -1 čašom mlake vode pre ručka.
 3. SPIRULINA U KAPSULAMA“: po 4 kapsule, 30 minuta pre večere, popiti s vodom.

Sprovodi 6-8 kura.

Ukoliko Vam se dopada ovo što ste upravo pročitali, za sva dodatna pitanja i informacije  budite slobodni da nam se javite, rado  ćemo Vam dati tražene informacije.


Milka Orlić

Telefon: +381 63 276 198 (poziv, SMS, Viber)

E-mail: Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli


Miroslav Mitrović

Telefon: +381 64 322 77 51 (poziv, SMS, Viber, WhatsApp, Telegram)

E-mail: Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli

007_tiens_tianshi_srbija.gif

NOVA ISKUSTVA KORISNIKA

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8

MUDROSTI DALEKOG ISTOKA

 • "Novac će i slepcu otvoriti oči"
 • "Novac ponekad uklanja neprilike, ali ih i stvara."
 • "Put od hiljadu milja počinje prvim korakom."
 • "Put u pakao popločan je dobrim namerama."
 • "Strpljenja. Vremenom od trave postane mleko."